Pages

Oct 27, 2010

pengembaraan...

assalamualaikum....
dah 2 hari aq x menulis kat blog ni...ari ni seperti rase ingin menulis..ini adalh disebabkan oleh pengalaman aq semalam bersama sahaba2 aq..memang sungguh menyeronokkan dan aq akan ingat sampai bila2..

cerita nya bermula begini...isnin bersamaan 25 oktober, bapa kepada sahabat aq pergi menunaikan haji..dia teringin sangat pergi berjumpa abahya..jadi secara tidak dirancang, kami bercadang menemankan dia ke sana..perjalanan kami bermula dengan menyewa sebuah kereta kancil biru yang berharga RM45 bagi setengah hari atau lebih tepat selama 12 jam..

sebelum kami bergerak ke Kelana Jaya, kami singgah dahulu di Proton City kerana sahabat kami yang sowg ni nak sangat pergi melihat Tasik di sana..tak pernah pergi katanya...pemandu kami yang bernama moq terus membawa kami ke sana...

sampai2 di sana kami sungguh teruja w'pun pernah sampai sebelum ini, tapi bayangkan sahabat kami yang sowg lgi ni bagaimana..lagi teruja...sempat la juga kami mengambil beberapa keping gambar sebagai kenangan..kemudian kami bergerak ke Kuala Lumpur...masing2 seronok kerana ini merupakan kali pertama kami pergi KL dengan menaiki kereta..

selepas singgah di R&R Jejantas Sg.Buloh untuk solat maghrib, kami bergerak menuju ke destinasi kami...apabila sudah memasuki lebiuh raya, moq call kawan ye untuk comfirmation berkenaan jalan tetapi malang bagi kami kerana terlepas susur keluar ke Kelana Jaya..

kami bergerak lagi dan masuk ke susur keluar bahagian Shah Alam..di tol Shah Alam call lagi untuk tanye mane arah yang patut kami tuju...kami jalan punye jalan...jumpa trafic light, sepatutnya belok tapi kami terus krn masalh signboard...marah gile..arggghhh!!!! kami berhenti pula di stesen minyak call lg, pastu cbe2 tnye cashier sekali, adusss!!! mat bangla la pulak...tarak paham...

kami bergerak mengikut arahan yang telah diberikan oleh kawan ye moq..mase bnti kat trfc lght, dari jauh aq trnmpak cm chye y terang2 dtmbh lg dgn pancaran tocrh light yang besar 2...aq pn x tau ape nme dy...kemudian kami brhnti lg di 1 lg traffic light, aq jerit, weeiii, itu i-City la...semua jerit...sume nk ke sana tp yang menjadi masalah itu bukan tempat yang kami tuju..huhu sedih...kami ingat kepada tujuan asal..

then, kami rasa arah jalan yang ikut dah betul tapi kami sesat dalam taman pulak...pusing punye pusing taman 2..tawaf 2 kali..sesat...kami semua dah risau...lagi2 driver kami...kesain dy, tensen kerana sebelum itu kami hampir belanggar dengan sebuah kereta yang tak tau sabo...geram je!!!ishh....

kami ternampak sebuah teksi, kami bercadang tanya pak cik itu jalan...naseb baik pak cik 2 nak tunjuk jalan...pak cik 2 suruh ikut dy...kami pun ikut la...selepas hantar penumpang, pak cik 2 datang ke kereta kami...cuba menerangkan arah jalan tetapi kami memang tak faham..maaf pak cik..dengan muka sedih kami minta tolong pakcik tu tunjukkan jalan...pakcik itu pn cakap "kamu tak faham ye, tak pe, ikut pakcik" 

Ya Allah, syukur sangat kerana pakcik itu sudi membawa kami ke destinasi kami..akhirnya setelah melalui beberapa traffic light, selekoh, kami sampai juga ke destinasi kami iaitu Kompleks Tabung Haji di Kelana Jaya...kami ucapkan terima kasih banyak-banyak kat pakcik...kami beri duit sebagai tambang tapi pakcik itu kata " takpa, saya tolong je...sy tak nak" baikye hati pakcik ni...susah nk jumpa orang seperti ini di zaman ini dan dalam kota raye begini...1 dalam 1juta...alhmadulillah...semoga pakcik dimurahkan rezeki...amin~~ 

mungkin kerana niat kami baik, Allah menolong kami..walaupun banyak kali tersesat jalan, nak balik pn sesat jalan sekali lagi...tetapi alhamdulillah, kami sampai juga ke destinasi kami...

setiap perkara yang susah pasti ada jalan penyelesaian...=)) <3

gambar nanti sy letak ye...

2 comments:

'Ainun Qalbi said...

knp masa balik x singgh ict?hi9

mentari hati said...

hehe masing2 dh x larat dah, penat...nk jgk sggh tp kesian kat driver kami..insyaallah, len kali sampai la...=))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...